Ağız ve diş sağlığı için ramazanda asitli içeceklere dikkat Şeker ve asitler diş minesine zarar verebilir

Ağız ve diş sağlığı için ramazanda asitli içeceklere dikkat

Şeker ve asitler diş minesine zarar verebilir

Ramazanda ağız kokusunu gidermek için yapmanız gerekenler

 

Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte ağız kokusu başta olmak üzere bazı farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için yapılması gerekenleri Liv Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Aydan Gürcan anlattı.

 

Ramazan ayında beslenme aralıklarının ve biçimin değişiminden kaynaklı, ağız ve diş bakımında da dikkat edilmesi gereken bazı farklılıklar vardır. Ağız hijyenine gösterdiğimiz özen bu dönemde mutlaka artırılmalıdır. Beslenme biçimimizde farkında olmadan gerçekleşen küçük değişiklikler, ağız ve diş sağlığını negatif etkileyebilmektedir.

İftar ve sahurda şekerli tatlılar, gazlı içecekler ve asitli yiyeceklerin tüketimi artabilmektedir. Şeker ve asitler diş minesine zarar verirler.

Gün içinde diş fırçalanmadığı için yemek artıkları ağızda daha uzun süre kalmaktadır. Sahurdan ve iftardan sonra diş fırçalamadan uyumak, bakterilerin gece boyunca çoğalmasına neden olur. Ayrıca gün içinde su içilmediği için tükürük üretimi azalır ve tükürüğün dişleri temizleyen doğal savunma mekanizmasından faydalanamayız. Tüm bu nedenlerle çürük riski artar. Ağız kokusu ve ağız kuruluğu da orucun sosyal hayata da dokunan önemli etkilerinden birisidir. 

Tüm bu problemler göz önüne alındığında yapılması gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

 Sahur ve iftar sonrası dişler fırçalanmalı

 Özellikle ağız kokusu şikayetine karşın, gün içinde de macunsuz bir şekilde dişler fırçalanabilir.

 İftar sonrası şekersiz sakız çiğnenebilir. Sakız tükürük salgısını artırır ve ağız kokusunu azaltır.

 Sahurda bol su içilmelidir. 

Aşırı tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bunlar gün içinde susuzluğu artırır.

 Diş ipi kullanarak diş aralarındaki yemek artıklarını temizlenmelidir.

 Dil temizliği yapılmalıdır. Çünkü dilin üzerinde kötü kokuya neden olan bakteriler birikebilir.

 Soğan, sarımsak gibi keskin kokulu yiyecekleri azaltılmalıdır. 

 Yoğurt tüketmek ağız kokusunu azaltabilir.

 Maydanoz ve nane çiğnemek de nefesi ferahlatır.

 Aç karnına kahve ve asitli içeceklerden kaçınılmalı.

 Sahurda lifli ve protein ağırlıklı beslenilmeli.

 Su, süt veya bitki çaylarının tüketimi artırılmalı.

 Yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketilmeli.

Ramazan öncesinde diş hekimi kontrolüne gitmek çürük veya diş eti problemlerini erken tespit edilmesini sağlar.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Sinüzit ve yüz felci hakkındaki doğru bilinen yanlışlar!

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Dr.

    Menopoz bir bitiş değil, kadının yeni bir versiyonu!

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    25. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde muhteşem final

    • Aralık 14, 2025
    • 19 views
    25. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde muhteşem final

    Halk Ozanı Ali Kızıltuğ Keçiören’de türkülerle anıldı

    • Aralık 14, 2025
    • 20 views
    Halk Ozanı Ali Kızıltuğ Keçiören’de türkülerle anıldı

    Osmangazi’de ‘Yeni Yıl Festivali’ Başladı

    • Aralık 14, 2025
    • 18 views
    Osmangazi’de ‘Yeni Yıl Festivali’ Başladı

    Türk bestecilerinin eserleri ayakta alkışlandı

    • Aralık 14, 2025
    • 21 views
    Türk bestecilerinin eserleri ayakta alkışlandı

    İki kültür iki usta bir sahnede

    • Aralık 14, 2025
    • 20 views
    İki kültür iki usta bir sahnede

    Basın Bülteni Odaklı İletişim Stratejileri Yeniden Şekilleniyor

    • Aralık 14, 2025
    • 22 views
    Basın Bülteni Odaklı İletişim Stratejileri Yeniden Şekilleniyor