Hormonlar vücudun orkestra şefleri

Hormonlar vücudun orkestra şefleri

 

Büyümeden üremeye, kan şekeri seviyesinden su dengesine kadar hayati pek çok fonksiyon; böbrek üstü bezleri, tiroit, pankreas ve hipofiz gibi organlarda üretilen hormonlar tarafından yönetiliyor. Bu yüzden hormon seviyelerindeki değişikliklerin yaşlanma hızını etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, “Vücudumuzun adeta orkestra şefi olan tiroit hormonu yaşla beraber yoruluyor ve desteğe ihtiyaç duyuyor. Özellikle kadınlarda 50 yaşından sonra sağlıklı yaşlanmanın temel taşlarından biri hormon dengesinin korunmasıdır. Bunun için de dengeli beslenme, düzenli egzersiz, stres yönetimi ve sağlık kontrolleri kaçınılmazdır” dedi.

 

Yeterli desteğin ve özenin gösterilmediği durumlarda tembel, hantal ve metabolizması yavaşladığı için kilo veremeyen bir vücudun bizi beklediğini hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, “Büyüme hormonumuz azaldığı için gençlik iksirimizi kaybediyoruz, cinsiyet hormonlarımız azaldığı için cinsel isteğimiz yerle bir oluyor. Genellikle 45-50 yaş aralığından sonra başlayan bu hormonal değişimler yüzünden kemik yoğunluğunda azalma, kas kaybı ya da bağışıklığın zayıflaması gibi birçok biyolojik değişim ortaya çıkıyor” dedi.

 

Hormonlar yaşlanmayla beraber düzensizleşiyor

En çok şikâyet edilen konulardan biri olan yağ birikiminde, hormonların rolünün çok büyük olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, “Özellikle kan şekeri seviyesini dengeleyen insülinin, beyne tokluk sinyali gönderen leptinin ve strese verilen tepkiyi düzenleyen kortizolün aşırı yükselmesi yağ birikimini tetikleyebilir” açıklamasında bulundu.

Yaş ilerledikçe, hormonal sistemde bazı değişimlerin yaşanmasının çok doğal olduğunu ve birçok yaşa bağlı sağlık sorununun temelinde bu durumun yattığını paylaşan Akın, yaş almaktan en çok etkilenen hormonları sıraladı:

 

Östrojen ve progesteron: Menopoz dönemine girilmesiyle birlikte östrojen ve progesteron seviyeleri önemli ölçüde azalır. Bu durum sıcak basması, uyku bozuklukları, kemik yoğunluğunda azalma ve kardiyovasküler hastalık riskinin artması gibi sorunlara yol açabilir.

Testosteron: Erkeklerde yaşla birlikte azalan testosteron üretimi; kas kütlesi kaybı, enerji düşüklüğü, cinsel isteksizlik ve ruh halinde dalgalanmalara sebep olabilir.

Kortizol: Kronik stres ve yaşlanma, kortizol seviyesinin sürekli yüksek kalmasına neden olur. Kortizol uzun vadede bağışıklık sistemini baskılayarak iltihaplanmayı artırabilir ve kilo alımına zemin hazırlayabilir.

İnsülin: Yaşla birlikte azalan insülin duyarlılığı; metabolik sendrom, tip 2 diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklara yatkınlığı artırır.

Tiroid: Yaşlanma sürecinde tiroid fonksiyonları da yavaşlar. Bu durum metabolizmanın yavaşlamasına, enerji düşüklüğüne ve kilo artışına davetiye çıkarır.

 

Sağlıklı yaşam ve doğru takviyelerle yaşlanmanın etkileri azaltılabilir

Hormon düzeylerinde gerçekleşmesi beklenen değişikliklerin bilinmesinin alınabilecek önlemler açısından kıymetli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fulya Akın, “Örneğin, insülin direncinin neden olabileceği olumsuz durumlardan korunmak için kilo kaybı ve egzersiz gerekir. Bunun için de Dünya Sağlık Örgütü’nün haftanın üç gününde toplam 150 dakikalık tempolu yürüyüş tavsiyesi göz önünde bulundurulabilir. Hiperparatiroidi, hipertiroidi ve hipotiroidi sıklıkla gözden kaçan tablolar şeklinde ortaya çıkar. Tiroid bozukluklarıyla oldukça sık karşılaşılmasına rağmen genellikle tanısı gecikir. Tiroid açısından erken tanıyla hormon replasmanı sorunları önlenebilir. Diyabete karşı ise yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi çok önemlidir. Kan şekerinin yol açabileceği vasküler ve nörolojik komplikasyonlar bu sayede geciktirilebilir. Menopoz, kemik erimesine zemin hazırlayabileceği için kalsiyum ve d vitamininden zengin beslenme ve güneşten doğru faydalanma ile bu kötü sonuçlar önlenebilir. Yaşlı erkeklerde cinsiyet hormonlarının azalması üzerinde pek durulmaz ancak doğru tanı ve tedavi ile cinsel isteksizlik de ortadan kaldırılabilir” dedi.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Eğlence mi, bağımlılık mı?

    Eğlence mi, bağımlılık mı? Oyun bağımlılığı aile hayatını ve sosyal ilişkileri tehdit ediyor! Oyun bağımlılığının her geçen gün yaygınlaştığını belirten uzmanlar, bu durumun kişinin günlük hayatını, ilişkilerini ve işlevselliğini olumsuz etkileyen ciddi bir sorun haline gelebildiğini söylüyor.

    KO-MEK vefası ile bayram sevinci

    “KO-MEK Vefası Projesi” ile gönüllere dokunan KO-MEK kursiyerleri, el emeği göz nuruyla hazırladıkları bez bebekleri hastanede tedavi gören çocuklara hediye etti   KO-MEK vefası ile bayram sevinci   Büyükşehir Belediyesi’nin kalplere dokunan sosyal sorumluluk projelerinden “KO-MEK Vefası” bayram öncesi çocukları sevindirdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    İstanbul’da Yarı Maraton Rüzgârı Esecek

    • Mart 31, 2025
    • 29 views
    İstanbul’da Yarı Maraton Rüzgârı Esecek

    Edremit Belediyesi’nde Bayram Coşkusu

    • Mart 31, 2025
    • 25 views
    Edremit Belediyesi’nde Bayram Coşkusu

    14. Alaçatı Ot Festivali, “Toprak, Zaman ve Tat” temasıyla 17-20 Nisan’da kapılarını açıyor! 

    • Mart 31, 2025
    • 26 views
    14. Alaçatı Ot Festivali, “Toprak, Zaman ve Tat” temasıyla 17-20 Nisan’da kapılarını açıyor! 

    Başkan Kocaman, Kartepeli büyükleri unutmadı

    • Mart 31, 2025
    • 30 views
    Başkan Kocaman, Kartepeli büyükleri unutmadı

    Kartepeliler Ramazan etkinliklerine yoğun ilgi gösterdi

    • Mart 31, 2025
    • 34 views
    Kartepeliler Ramazan etkinliklerine yoğun ilgi gösterdi

    İlber Ortaylı ile Saraçhane’de bayram söyleşisi

    • Mart 31, 2025
    • 42 views
    İlber Ortaylı ile Saraçhane’de bayram söyleşisi