Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinle mücadele için üreticilere 19 bin kerevet dağıtıldı

  • Ekonomi
  • Ağustos 22, 2025
  • 0 Comments

Cennet meyvesi kuru incirde gıda güvenliğini sağlamak, kurutma sırasında toprakla temasını kesmek, aflatoksin ve okratoksin oluşumunu önlemek amacıyla Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve üreticiler güçlerini birleştirdi. 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Tarım ve Orman Bakanlığı arasında imzalanan protokolle İzmir ve Aydın’daki kuru incir üreticilerine 19 bin kerevet/kurutma tavası dağıtıldı. İzmirli kuru incir üreticileri 7 bin 500 adet kerevet alırken, Aydınlı üreticilere 11 bin 500 adet kerevet teslim edildi. 

Ege İhracatçı Birlikleri Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, en büyük alıcı pazarımız Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde kuru incirin ihracat yolculuğunun kesintiye uğramaması, ihraç pazarlarından aflatoksin ve okratoksin nedeniyle geri dönmemesi için üreticilere ekipman ve eğitim çalışmalarının Üniversite, Enstitü ve Bakanlığımız destekleriyle 2000’li yılların başından bu yana kesintisiz sürdüğünü dile getirdi.

Aflatoksin ve okratoksin pestisit değil

Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinin bir pestisit olmadığının altını çizen Işık, “Aflatoksin ve okratoksin olumsuz iklim koşullarından oluşuyor. Aflatoksin ve okratoksin oluşumunun önüne geçmek için bütçeler doğrultusunda 25 yıldır kurutma kereveti, ilek filesi, ekşilik böceği tuzağı, hasat filesi, afiş, broşür ve kitapçıklarla üreticinin yanında oluyoruz. Aflatoksinli incirlerin piyasaya sürülmesini önlemek amacıyla 2000 yılından beri “Aflatoksinli Kuru İncirlerin Bertaraf Edilmesi Projesi”yle her yıl yaklaşık 600 ton kuru inciri ihracatçı firmalarımızdan toplayarak son yıllarda biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürüyoruz. Bu sene piyasadan topladığımız kuru incir miktarı 1000 tonu aşacak. Diğer taraftan, 2025 yılında İncir Araştırma Enstitüsü iş birliğinde, “Kuru İncir Üretim Sahalarında Mikotoksin Kontrolü ve Mikotoksin Azaltım Uygulamaları Eğitim Projesi”ni hayata geçirdik. Bu proje, kuru incirde mikotoksin risklerinin azaltılması, ürün kalitesinin yükseltilmesi ve Ar-Ge sonuçlarının sahaya aktarılması amacıyla hazırlanmıştır. Proje kapsamında Aydın ve İzmir illerinde üretici, tüccar, depocu ve işletmelere yönelik gözlem, kontrol ve eğitim faaliyetleri yürütüldü” şeklinde konuştu.

“Kuru İncir Üretim Sahalarında Mikotoksin Kontrolü ve Mikotoksin Azaltım Uygulamaları Eğitim Projesi”nde İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ziraat ve gıda mühendislerinden oluşan teknik ekibiyle katkı sağlamaktadır. EKMMİB eğitim materyallerinin basımı, finansman ve altyapı desteği sunmaktadır. Böylece kamu kuruluşları, üniversiteler, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları iş birliği içinde kuru incirde mikotoksin oluşumunun azaltılmasına ve kalite standartlarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmeye devam edilmektedir.

Kuru incir ihracatı 348 milyon dolara ulaştı

Türkiye, 25 Eylül 2024 tarihinde başlayan 2024/25 kuru incir ihracat sezonunda 16 Ağustos 2025 tarihine kadar 57 bin 944 ton kuru incir ihraç ederek 347 milyon 840 bin dolar döviz getirisi elde etti. 2023/24 sezonuna göre kuru incir ihracatı miktar yüzde 5 azalırken, döviz getirisi yüzde 25’lik artış hızı yakaladı. Kuru incirde ortalama ihraç fiyatı ton başına dolar bazında yüzde 31’lik artışla 4 bin 570 dolardan 6 bin dolara çıktı. 

Kuru incir ihracatında ilk sırada 79,4 milyon dolarla Amerika Birleşik Devletleri yer alırken, Fransa 42 milyon dolarla ikinci, Almanya 40 milyon dolarla üçüncü en büyük ihraç pazarları oldu. 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, kamu kurumları ve üretici örgütleriyle birlikte sürdürülebilir üretim ve yüksek kalite standartlarını güçlendirerek Türk kuru incirini dünya sofralarına güvenle ulaştırmaya devam ediyor.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    • Ekonomi
    • Aralık 14, 2025
    • 33 views
    Basın Bülteni Odaklı İletişim Stratejileri Yeniden Şekilleniyor

    Dijital medya kanallarının çeşitlenmesiyle birlikte, içerik üreticileri ve markalar için görünürlük artık tek bir mecra üzerinden değil, entegre iletişim modelleriyle sağlanıyor.

    • Ekonomi
    • Aralık 14, 2025
    • 34 views
    Toplu ulaşımda rekor subvansiyon dönemi

    İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    GÜZEL OYUNCU TUĞÇE KOPAL İLE SİNEMA TADINDA SÖYLEŞİ

    • Aralık 14, 2025
    • 33 views
    GÜZEL OYUNCU TUĞÇE KOPAL İLE SİNEMA TADINDA SÖYLEŞİ

    25. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde muhteşem final

    • Aralık 14, 2025
    • 33 views
    25. Uluslararası Antalya Piyano Festivali’nde muhteşem final

    Halk Ozanı Ali Kızıltuğ Keçiören’de türkülerle anıldı

    • Aralık 14, 2025
    • 34 views
    Halk Ozanı Ali Kızıltuğ Keçiören’de türkülerle anıldı

    Osmangazi’de ‘Yeni Yıl Festivali’ Başladı

    • Aralık 14, 2025
    • 33 views
    Osmangazi’de ‘Yeni Yıl Festivali’ Başladı

    Türk bestecilerinin eserleri ayakta alkışlandı

    • Aralık 14, 2025
    • 35 views
    Türk bestecilerinin eserleri ayakta alkışlandı

    İki kültür iki usta bir sahnede

    • Aralık 14, 2025
    • 37 views
    İki kültür iki usta bir sahnede