Palmiye Yağının Sağlıktaki Rolü Bilimsel Bulgularla Netleşiyor

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Roger Clemens, palmitik asit üzerine yaptığı çalışmasında, bu asidin biyolojik fonksiyonlarını, vücutla uyumluluğunu ve potansiyel ancak temel sağlık katkılarını ele aldı. Dr. Clemens çalışmasında, palmitik asidin insan vücudundaki toplam yağ asitlerinin yaklaşık %20-%30’unu oluşturduğunu ve enerji üretimi, hücre yapısının korunması, yağda çözünen vitaminlerin emilimi ve tümör inhibitörü olarak işlev gören çeşitli bileşiklerin sentezi gibi temel biyolojik süreçlerde kilit rol oynadığını vurguladı. Dr. Clemens, zeytinyağı, fıstık yağı, ayçiçek yağı, süt ürünleri ve et gibi birçok doğal gıda kaynağında da bulunan palmitik asidin, anne sütündeki baskın yağ asidi olduğunu vurgulamaktadır. Bu gözlemler, palmitik asidin büyüme ve gelişmede doğal bir gereklilik olduğunu göstermektedir. Temel toksikoloji de dahil olmak üzere palmiye yağı güvenliğine ilişkin devam eden değerlendirmeleri, palmiye yağının güvenli olduğunu ve hem bebek beslenmesinde hem de bebek maması bileşiminde faydalı bir bileşen olduğunu göstermektedir.

“Palmiye yağı, insan biyolojisiyle doğal uyum içinde çalışan çok yönlü, bitki bazlı bir gıda bileşenidir”

Prof. Dr. Roger Clemens, palmiye yağının sağlık üzerindeki etkilerinin sadece içeriğiyle değil, aynı zamanda genel beslenme dengesi ve yaşam tarzıyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Palmiye yağı, dengeli bir beslenmenin parçası olarak tüketildiğinde insan sağlığına katkıda bulunabilen güvenli bir yağdır. Sağlığı etkileyen kilit faktör, palmitik asit gibi tek bir yağ asidi değil, yaşam tarzı ve beslenmedeki bütüncül dengedir.” Palmiye yağının beslenmedeki değeri ve güvenliği, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi (U.S. FDA) tarafından değerlendirilmeye devam etmektedir. EFSA, palmiye yağının gıda katkı maddesi olarak kullanımına ilişkin bir güvenlik endişesi bulunmadığını belirtmektedir. Aynı zamanda FDA, palmiye yağını, gıda ürünlerinde birçok işleve sahip bir gıda bileşeni olarak “genel olarak güvenli kabul edilen” (GRAS) şeklinde sınıflandırmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Kaçınma, güvenlik arayışı ve beklenti anksiyetesi panik atağı sürdürüyor!

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr.

    Paramedikler yoğun iş yükü, şiddet ve yanlış ihbarlarla mücadele ediyor!

    Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    İBB Koleksiyonları Artİstanbul Feshane’de: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 187 Sanatçı, 627 Eser

    • Aralık 7, 2025
    • 18 views
    İBB Koleksiyonları Artİstanbul Feshane’de: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e 187 Sanatçı, 627 Eser

    Kocaeli Şehir Tiyatroları’ndan iki özel oyun

    • Aralık 7, 2025
    • 21 views
    Kocaeli Şehir Tiyatroları’ndan iki özel oyun

    ‘İzmir Sofrası’na yoğun ilgi: Şubat sonuna kadar ziyaret edilebilecek

    • Aralık 7, 2025
    • 17 views
    ‘İzmir Sofrası’na yoğun ilgi: Şubat sonuna kadar ziyaret edilebilecek

    Mahmut Görgen’den 2026’ya Damga Vuracak Turne ve Hit Proje Yağmuru

    • Aralık 7, 2025
    • 23 views
    Mahmut Görgen’den 2026’ya Damga Vuracak Turne ve Hit Proje Yağmuru

    İş Yaşamında ‘Milyonluk Sorular’ Aydın’da Konuşuldu

    • Aralık 7, 2025
    • 24 views
    İş Yaşamında ‘Milyonluk Sorular’ Aydın’da Konuşuldu

    ÜNLÜ MENAJER ÇİĞDEM LALE’DEN GENÇ OYUNCULARA ALTIN TAVSİYELER

    • Aralık 6, 2025
    • 43 views
    ÜNLÜ MENAJER ÇİĞDEM LALE’DEN GENÇ OYUNCULARA ALTIN TAVSİYELER