Tükenmiş Misiniz? 10 Soruda Test Edin

‘Kendimi tükenmiş hissediyorum’, ‘çok yorgunum’, ‘çalışmak istemiyorum, yataktan kalkmak bile çok zor geliyor’, ‘herkesi geride bırakıp kaçmak istiyorum’… Bu ve benzeri şikayetlerden yakınanların sayısı günümüzde hızla artıyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nagihan Günal, “Tükenmişlik sendromu bireyin bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve kişiyi soğuk algınlığı, grip ya da uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Uzun süre tedavi edilmeden ilerlemesine izin verilirse alkol bağımlılığından depresyona, diyabetten kalbe dek çok ciddi fiziksel veya psikolojik sorunlara yol açabilir” diyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Günal, tükenmişlik sendromunun kıskacında olup olmadığınızı anlamanızı sağlayacak 10 soruluk test hazırladı, kendinizi tükenmiş sendromundan korumak için alabileceğiniz önlemleri sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

 

Modern çağın yol açtığı önemli sorunlardan biri; tükenmişlik sendromu! Günlük yaşamın aşırı koşuşturmacasında; aşırı iş yükünden ‘hayır’ diyememeye ve sınır koymada güçlük çekmeye, ekonomik zorluklardan mükemmeliyetçi kişilik yapısına dek bir çok faktör kişinin kendini tükenmiş hissetmesine yol açabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nagihan Günal “Günümüzde yoğun rekabet koşulları ve gelişen teknolojinin de etkisiyle işyerinde ve evde uzun çalışma saatleri, ekonomik sıkıntılar, toplumsal güvenlikle ilgili üzücü haberler ya da sosyal medyada insanların sürekli eğlendiği, mutlu olduğu, tatil yaptığı ütopik yaşamların gerçekliğine dair yanılsamalar gibi çok sayıda etken kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak yıpranıp kendini tükenmiş hissetmesine neden olabiliyor. İlk kez 1974 yılında Psikolog Freudenberger tarafından kullanılan tükenmişlik kavramı son 50 yıldır oldukça yaygın bir araştırma konusu olmakla birlikte, günümüz koşullarında görülme sıklığı hızla artmaktadır. Bireyin normal şartlarda profesyonel yaşamdaki kariyerinden, arkadaşlıklarından veya ailesindeki sosyal etkileşimlerinden aldığı keyfi azaltan, kendini başarısız ve değersiz görmesine neden olan tükenmişlik sendromu tıbbi bir tanı olmasa da ciddi ve mutlaka profesyonel psikolojik destek almayı gerektiren bir sorundur” diyor. 

 

10 soruda ‘tükenmişlik’ testi!

 

Psikiyatri Uzmanı Dr. Nagihan Günal, hazırladığı 10 soruluk testte, yanıtlarınızın 5 ve üzeri  ‘evet’ olmasının, tükenmişlik sendromu yaşadığınız anlamına gelebildiğini belirterek “Tükenmişlik sendromu kendiliğinden geçebilen bir durum değildir, mutlaka psikolojik olarak destek almanız gerekir” diyor. İşte 10 soru;

  1. Kapana kısılmış gibi hissediyor musunuz?
  2. Çaresiz hissediyor musunuz?
  3. Üzüntülü, kederli ya da depresif hissediyor musunuz?
  4. Umutsuzluk duyuyor musunuz?
  5. Bıkkınlık hissediyor musunuz?
  6. Değersiz ve başarısız biri gibi hissediyor musunuz?
  7. İnsanlar tarafından hayal kırıklığına uğratılmış hissediyor musunuz? 
  8. Fiziksel olarak hastalıklı hissediyor musunuz?
  9. Yorgunluk hissediyor musunuz?
  10. Uyumada zorluk çekiyor musunuz?

 

Baş ağrısından kalp hastalıklarına!

 

Tükenmişlik sendromu yaşayanların kendilerini sürekli yorgun hatta bitkin, tükenmiş hissettiklerini belirten Dr. Günal “Baş ağrısı, karın ağrısı, iştahta veya uykuda düzensizlik, duygudurumda değişiklikler, özellikle kaygılı ya da umutsuz hissetme en sık yaşanan belirtileridir. Bunun sonucu olarak kişiler, sosyalleşmeyi ve arkadaşlarına, aile üyelerine ya da iş arkadaşlarına güvenmeyi bırakarak izolasyona yönelebilirler. Hayata karamsar bakıp kendilerini çaresiz hissedebilirler. Tıpkı diğer kronik stres türleri gibi tükenmişlik sendromu da bireyin bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve soğuk algınlığı, grip ya da uykusuzluğa karşı daha duyarlı hale getirebilir. Uzun süre tedavi edilmezse ilerleyerek alkol-madde bağımlılıkları, depresyon, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi fiziksel veya psikolojik hastalıklara yol açabilir” diyor. 

 

Tükenmişlik sendromundan korunmak için önlemler!

  • İş yükünüzü ve sorumluluğunuzu paylaşın, molalar verin.  
  • Keyif aldığınız aktiviteleri sürdürün, yeni eğlenebileceğiniz aktiviteler bulun. 
  • Ailenizle ve sevdiklerinizle daha fazla vakit geçirin, sosyal etkileşimleri artırın. 
  • Mesai saatleri dışında odağınızı işten uzaklaştırın. 
  • Zorlandığınızda, stres yükünüz arttığında ya da duygusal bir zorlanma yaşıyorsanız yardım istemekten çekinmeyin. 
  • Beslenme ve uyku rutininizi oluşturun; sağlıklı beslenin, abur-cubur atıştırmalıklardan kaçının ve geceleri mutlaka 6-8 saat uyuyun. 
  • Haftada 3-4 gün mutlaka egzersiz yapın. 
  • Sigara ve alkolden uzak durun.
  • Gerekirse sorunlarınız ilerlemeden psikolojik destek alın. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Alanında uzman doktorlar, psikologlar ve diyetisyenler bir araya geldi

    Alanında uzman doktorlar, psikologlar ve diyetisyenler bir araya geldi Evital Kadın Sağlığı Zirvesi 4-8 Mart’ta gerçekleşti   Kadın sağlığına dair farkındalığı artırmak ve bilimsel bilgiyi herkes için erişilebilir hale getirmek amacıyla düzenlenen Evital Kadın Sağlığı Zirvesi, alanında uzman isimleri evital online platformlarında bir araya getirdi.

    Küçük iyilikler büyük mutluklara kapı açıyor…

    Küçük iyilikler büyük mutluklara kapı açıyor… Yardımlaşma ve dayanışma, kendilerini güvende hissetmesini sağlıyor! Ramazan ayı, yardımlaşma ve dayanışmayı ön plana çıkardığını, özellikle böyle durumlarda toplumsal bağlarının güçlendiğini söylüyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    Aliağa’nın Genç Oyunları Ekibi İzmir ilk Oldu

    • Mart 18, 2025
    • 28 views
    Aliağa’nın Genç Oyunları Ekibi İzmir ilk Oldu

    Milas Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan şehitlik anıtının açılış töreni gerçekleştirildi

    • Mart 18, 2025
    • 29 views
    Milas Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan şehitlik anıtının açılış töreni gerçekleştirildi

    Menfez trafiğe açıldı, geçici güzergâh kaldırıldı

    • Mart 18, 2025
    • 30 views
    Menfez trafiğe açıldı, geçici güzergâh kaldırıldı

    Gençay müjdeyi verdi, belediyede en düşük işçi maaşı 38.023 tl oldu

    • Mart 18, 2025
    • 32 views
    Gençay müjdeyi verdi, belediyede en düşük işçi maaşı 38.023 tl oldu

    Şehit ve Gazilere Vefa

    • Mart 18, 2025
    • 33 views
    Şehit ve Gazilere Vefa

    Çiğli Belediyesi’nden Çanakkale’ye Saygı Duruşu

    • Mart 18, 2025
    • 30 views
    Çiğli Belediyesi’nden Çanakkale’ye Saygı Duruşu