Tarihe Yolculuk Söyleşilerinin İlki Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gerçekleşti!

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda Doğan Mert Demir moderatörlüğünde; her ay tarihin başka bir noktasına temas ediliyor. Alanında uzman konuklarla yapılan bu keşif yolculuğunda geçmiş ile günümüz arasında bir köprü kuruluyor. Doğan Mert Demir’in ekim ayındaki konuğu Priscilla Mary Işın oldu. 30 Ekim Çarşamba akşamı gerçekleşen söyleşide Osmanlı Mutfağı Tarihi ele alındı.

 

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda Doğan Mert Demir; kendi alanının öne çıkan isimleriyle tarihi meseleler hakkında konuşacak. İlki gerçekleştirilen “Tarihe Yolculuk” söyleşilerinde, yemek kültürü ve tarihi üzerine çalışan Priscilla Mary Işın konuk edildi. Hem kendi serüvenini anlatan hem de yemek tarihine dair ilginç anekdotlardan söz eden Işın, Osmanlı Mutfağı Tarihi hakkında bilgiler verdi.

 

“Türk mutfağını her zaman çok beğeniyordum.”

Türk mutfağına olan ilgisinin ağız tadı nedeniyle olduğunu ifade eden Priscilla Mary Işın, 70’lerden bu yana Türk mutfağını çok sevdiğini dinleyicilere aktardı:

“Türk mutfağına olan ilgim ağız tadıyla başladı. Çok beğeniyordum. 70’lerde bir defterim vardı. Eşimin ailesinden tarifler alıyordum. Bizim İngiltere’de mutfağımız çok zayıf. Dedim onlar da bir kitaptan faydalansınlar. Bir kitap nasıl olur, giriş lazım. Tarih aklıma geldi. Ama ben öğrenciyken tarih dersinden hoşlanmazdım, sıkılırdım. Tarihle alakam yoktu ama öyle bir ilham geldi. Ankara’da kimse yol gösteremedi o dönem. Zaten yemek tarihi bütün dünyada yeni bir konuydu. Çok az konuşulan, çok az değer verilen, tarihçilerin küçümsediği bir konuydu.”

 

“Osmanlı mutfağında hep bir denge var.”

Osmanlı mutfağı tarihine dair ilginç anekdotlar aktaran Işın, Osmanlı mutfağında her zaman bir denge gözetildiğini söyledi:

“III. Selim de helva sohbetlerini çok seviyor. Lahanaya bir şiir yazıyor. Lahanacım, canım lahana diyor o şiirinde. Orada helva sohbetlerinden bahsediyor. Başka kaynaklara bakınca olayı anladım. Helva çok tatlı ya. Osmanlı mutfağında hep bir denge var. Helvanın yanında da turşu yiyorsun bu yüzden. III. Selim’in en sevdiği turşu lahana turşusu olduğu için lahanayı öven bir şiir yazmış.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Uluslararası Caz Günü Konseri, 30 Nisan Çarşamba Borusan Müzik Evi’nde

    Borusan Müzik Evi’nde, her yıl 30 Nisan’da kutlanan Uluslararası Caz Günü’ne özel bir performans müzikseverleri bekliyor.

    20th Century Studios, Predator serisinin en yeni filmi Predator: Vahşi Topraklar’ın ilk fragmanını ve afişini sinemaseverlerle paylaştı.

    20th Century Studios, merakla beklenen “Predator: Vahşi Topraklar” filminin ilk fragmanını ve afişini yayınladı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    Uluslararası Caz Günü Konseri, 30 Nisan Çarşamba Borusan Müzik Evi’nde

    • Nisan 28, 2025
    • 32 views
    Uluslararası Caz Günü Konseri, 30 Nisan Çarşamba Borusan Müzik Evi’nde

    20th Century Studios, Predator serisinin en yeni filmi Predator: Vahşi Topraklar’ın ilk fragmanını ve afişini sinemaseverlerle paylaştı.

    • Nisan 28, 2025
    • 30 views
    20th Century Studios, Predator serisinin en yeni filmi Predator: Vahşi Topraklar’ın ilk fragmanını ve afişini sinemaseverlerle paylaştı.

    Milas Belediyesi Ata Tohumlarını Yaşatmak Amacıyla Sebze Fidesi Dağıtımı Gerçekleştirecek

    • Nisan 28, 2025
    • 28 views
    Milas Belediyesi Ata Tohumlarını Yaşatmak Amacıyla Sebze Fidesi Dağıtımı Gerçekleştirecek

    DEÜ Onkoloji Araştırmalarına KİTVAK Desteği

    • Nisan 28, 2025
    • 28 views
    DEÜ Onkoloji Araştırmalarına KİTVAK Desteği

    Gölcüklü Kadınlara ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ Semineri

    • Nisan 28, 2025
    • 28 views
    Gölcüklü Kadınlara ‘En İyi Narkotik Polisi: Anne’ Semineri

    Başkan Topaloğlu Dubai Turizm Fuarı’nda

    • Nisan 28, 2025
    • 29 views
    Başkan Topaloğlu Dubai Turizm Fuarı’nda