Türkiye’de 6 yılda 45 milyon ton atık geri dönüştürülerek 2 milyar TL’lik ekonomik kazanç sağlandı

  • Ekonomi
  • Nisan 22, 2025
  • 0 Comments

İstinye Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özgenur Reyhan Güler, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde (BM) düzenlenen “Uluslararası Sıfır Atık Günü” etkinlikleri kapsamında sürdürülebilirlik ve çevresel diplomasi konularında bilgi verdi. BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen üst düzey programda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birebir bir görüşme gerçekleştirilerek Sıfır Atık girişiminin küresel sürdürülebilirlik hedefleriyle nasıl örtüştüğü aktarıldı. Aynı gün içinde düzenlenen “Uluslararası Sıfır Atık Günü” başlıklı etkinlikte ise israf kültürüne karşı sade, bilinçli ve sorumlu bir yaşam tarzı vurgulandı.

Türkiye’nin çevre politikaları ve sürdürülebilirliğin iletişimi 

Bu önemli program çerçevesinde BM binasında gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Dr. Özgenur Reyhan Güler, Türkiye’nin çevre politikalarıyla birlikte geliştirdiği kamu diplomasisi stratejilerini ve sürdürülebilirliğin iletişim boyutlarını değerlendirdi. Güler, sürdürülebilirlik politikalarının yalnızca çevresel değil, kültürel, sosyal ve ekonomik katmanlarıyla da ele alınması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sıfır Atık, sadece bir çevre politikası değil; aynı zamanda bir iletişim biçimidir, bir yaşam kültürüdür. Türkiye, bu noktada sürdürülebilirliği bir medeniyet dili haline getirerek, çevresel diplomasi alanında örnek teşkil eden bir yaklaşıma öncülük etmektedir.”

Güler ayrıca, Türkiye’nin yürüttüğü bu çevre hareketinin dünya kamuoyundaki etkisine de değinerek, 2017-2023 yılları arasında Türkiye’de 45 milyon ton atığın geri dönüştürüldüğünü, 3,9 milyon ton sera gazı salımının önlendiğini ve bu süreçte yaklaşık 2 milyar TL’lik ekonomik kazanç sağlandığını vurguladı.

“Sanat, çevre bilincinin kalıcı hale gelmesinde büyük rol oynuyor”

Dr. Güler’in değerlendirmelerinde öne çıkan bir diğer konu ise sürdürülebilirliğin kültürel boyutu oldu. Güler’e göre sanat, medya ve eğitim gibi alanlar, çevresel farkındalığın toplumsal düzeyde yerleşmesinde stratejik bir rol üstleniyor. Bu bağlamda Emine Erdoğan’ın katılımıyla açılan “Echoes” adlı çevre temalı sergiye de değinen Güler, sanatın sürdürülebilirliğe yönelik iletişim araçlarından biri olarak önemini şöyle ifade etti:

“Echoes sergisi, sanatın çevreyle olan ilişkisini yeniden kuran bir farkındalık projesi. Bu tür kültürel içerikler, çevre bilincinin kalıcı hale gelmesinde büyük rol oynuyor.”

“Türkiye, sürdürülebilir kalkınma vizyonu ile öne çıkıyor”

Ayrıca, Birleşmiş Milletler nezdinde 30 Mart’ın “Uluslararası Sıfır Atık Günü” ilan edilmesinin, sadece sembolik bir tarih değil; çevreye, geleceğe ve ortak insanlık değerlerine verilen güçlü bir söz olduğunun altı çizildi.

İletişim bilimci ve kültürel diplomasi uzmanı kimliğiyle ulusal ve uluslararası platformlarda önemli projelere imza atan Dr. Özgenur Reyhan Güler’in BM’de gerçekleştirdiği bu özel röportaj, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma vizyonunun ve küresel çevre politikalarındaki liderliğinin altını çizen önemli bir belge niteliği taşıyor.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Boeing 787 Dreamliner filosu 1 milyar yolcuya ulaştı

    Boeing [NYSE: BA] bugün, 787 Dreamliner filosunun, hizmete girmesinden bu yana, tarihteki tüm geniş gövdeli ticari uçaklardan daha hızlı bir şekilde 1 milyar yolcu sayısını aştığını ve bu başarıya 14 yıldan kısa bir sürede ulaştığını paylaştı.

    Fişekhane’de çocuklara özel renkli bir Mayıs!

    Fişekhane’de sahne bu kez çocuklar için ışıldıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    Bayındır 26. Uluslararası Çiçek Festivali Başlıyor

    • Nisan 30, 2025
    • 28 views
    Bayındır 26. Uluslararası Çiçek Festivali Başlıyor

    Marmaris’ten Ege’nin Kalbi Aydın’a Yolculuk

    • Nisan 30, 2025
    • 26 views
    Marmaris’ten Ege’nin Kalbi Aydın’a Yolculuk

    Genetik bilimi, tıp, biyoteknoloji ve halk sağlığı alanında çığır açıyor

    • Nisan 30, 2025
    • 34 views
    Genetik bilimi, tıp, biyoteknoloji ve halk sağlığı alanında çığır açıyor

    Yaz Gençlik Kampı Gezileri Başlıyor..!

    • Nisan 30, 2025
    • 31 views
    Yaz Gençlik Kampı Gezileri Başlıyor..!

    Urla ve Bozcaada’dan Gastronomide Güç Birliği

    • Nisan 30, 2025
    • 33 views
    Urla ve Bozcaada’dan Gastronomide Güç Birliği

    Nilüfer’de sözlü kültürden dijitale anlatı konuşuldu

    • Nisan 30, 2025
    • 33 views
    Nilüfer’de sözlü kültürden dijitale anlatı konuşuldu