Dr. Keser’den Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme Püf Noktaları

Dr. Keser’den Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme Püf Noktaları

 

Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni ve uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlıyor. Ramazan sonrasında ise ani ve aşırı yemek tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, Ramazan ayı sonrasında sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek kıymetli bilgiler paylaştı. “Yeterli ve Dengeli Beslenmek, Ramazan Ayı ve Bayram İçin Önem Arz Ediyor” Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser; “Yeterli ve dengeli beslenmek hem Ramazan ayı içinde hem de bayramda da büyük önem taşıyor. Özellikle Ramazan ayı döneminde oruçlu geçirilen saatlerde kısıtlanan besin alımının bayramla birlikte sona ermesi, iştahın artmasına, öğün sayısının yükselmesine ve yüksek enerjili besinlere yönelmeye sebep olabiliyor. Bu durum ise vücut ağırlığının korunmasını zorlaştırabiliyor” dedi. Sağlıklı bir beslenme düzeninin sürdürülebilmesi için gıdaların dengeli şekilde tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Keser, “Besinlerin, dengeli olarak 3 ana ve bireye göre değişerek 2 ara öğünde yeterli miktarda ve dengeli bir şekilde alınması gerekiyor. Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve, ekmek ve tahıl grubundan besinler dengeli olmalıdır. Öncelikle Ramazan Bayramı’nda kahvaltı alışkanlığına geri dönülmelidir. Peynir çeşitleri, zeytin, yumurta, mevsim yeşillikleri gibi besinler kahvaltıda bulunmalı, yağda kızartma gibi pişirme yöntemlerine dayalı besinler ise tercih edilmemelidir” şeklinde konuştu. “Bayramda Beslenme Hususunda Öne Çıkan En Önemli Nokta Israrlara Dur Diyebilmektir” Hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen sağlıksız besinlerden kaçınılması gerektiğine değinen Keser; “Ana öğünler atlanmamalı ve bu öğünlerde ani enerji yüklemelerinden kaçınılmalıdır. Ramazan Bayramı’nda alışkanlık haline gelen şeker, çikolata, lokum ile börek, baklava gibi hamur işi gıdalar kan şekerini hızla yükseltiyor ve beraberinde görülen uyku, yorgunluk gibi semptomlar sadece diyabetik bireylerin değil, herkesin hayat kalitesini negatif yönde etkileyebiliyor. Bayramda mümkün olduğunca sütlü tatlılara yer vermek, şerbetli tatlılarda porsiyon kontrolünü sağlamak, gün içinde süt, yoğurt tüketim alışkanlığı edinmek önemli. Fındık ve badem gibi yağlı tohumlara yer vermek, çevrenin besin alımı konusundaki ısrarına mümkün olduğunca dur diyebilmek bayramda beslenmemizde ön plana çıkan diğer noktalardandır” ifadelerine yer verdi. “Sıvı Tüketimi ve Fiziksel Aktivite Artırılmalı” Ramazan ayı sonrası bayramda yaşanan sorunlardan bir diğerinin ise sindirim problemleri olduğunu dile getiren Keser; “Kabızlığı önlemek için meyve ile sebze tüketimini, su alımını ve fiziksel aktivite düzeyini artırmak gerekiyor. Lifli besinler, bağırsak hareketlerini yükseltmekle birlikte kan yağlarını düşürüyor ve doygunluğa da destek oluyor. Kuru baklagil yemekleri, salataları, sebze yemekleri, taze ve kuru meyveler, tam tahıllı ürünler lif içeren gıdalardır. Ramazan Bayramı’nda sıvı tüketimi artırılmalı, çay ya da kahve gibi kafein içeren içeceklere sınır konulmalı veya açık çay tüketimi tercih edilmelidir. Sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, komposto, hoşaf gibi sıvı ürünler de eklenmelidir” diyerek sağlıklı bir bayram geçirmek için önerilerini paylaştı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Kaçınma, güvenlik arayışı ve beklenti anksiyetesi panik atağı sürdürüyor!

    Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr.

    Paramedikler yoğun iş yükü, şiddet ve yanlış ihbarlarla mücadele ediyor!

    Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    ÜNLÜ MENAJER ÇİĞDEM LALE’DEN GENÇ OYUNCULARA ALTIN TAVSİYELER

    • Aralık 6, 2025
    • 38 views
    ÜNLÜ MENAJER ÇİĞDEM LALE’DEN GENÇ OYUNCULARA ALTIN TAVSİYELER

    YEŞİLAY ile “Yeşil Vatan, Yeşil Fidan, Yeşil İzmir” Etkinliği Kemalpaşa’da Gerçekleştirildi

    • Aralık 6, 2025
    • 38 views
    YEŞİLAY ile “Yeşil Vatan, Yeşil Fidan, Yeşil İzmir” Etkinliği Kemalpaşa’da Gerçekleştirildi

    “İzmir Öğretmen Akademileri” Kapsamında ‘‘Edebiyat Akademisi’’ Etkinliklerine Devam Ediyor

    • Aralık 6, 2025
    • 34 views
    “İzmir Öğretmen Akademileri” Kapsamında ‘‘Edebiyat Akademisi’’ Etkinliklerine Devam Ediyor

    Karşıyaka’da Sosyal Etki ve Gönüllülük Festivali başladı

    • Aralık 6, 2025
    • 41 views
    Karşıyaka’da Sosyal Etki ve Gönüllülük Festivali başladı

    Zeytinburnu Kültür Sanat’ta her ay, kültür dünyamızın önemli isimleri hatırlanıyor.

    • Aralık 6, 2025
    • 39 views
    Zeytinburnu Kültür Sanat’ta her ay, kültür dünyamızın önemli isimleri hatırlanıyor.

    Mavi Siyah’tan ritim ve zerafetin buluştuğu unutulmaz gece

    • Aralık 6, 2025
    • 38 views
    Mavi Siyah’tan ritim ve zerafetin buluştuğu unutulmaz gece