Gastronomi tarihine ışık tutan “Arif Olmak” belgeseli GAİN izleyicileriyle buluştu

Hikayesi 1912 yılında Gaziantep’teki 30 metrekarelik bir dükkânda başlayan, ardından Samatya’daki şubesiyle İstanbullularla da buluşan Develi restoran, bugün 16 şubesi, yaklaşık bin çalışanı, yerli-yabancı müdavimleri ve çok sevilen lezzetleriyle bir dünya markası. 2 yaşında babasını kaybeden Gaziantepli Arif Develi’nin, henüz 6 yaşındayken çalışmaya başladığı bu ünlü restoranın dünden bugüne hikayesi, GAİN izleyicisiyle buluşan “Arif Olmak” belgeselinde…

Geçtiğimiz ekim ayında kaybettiğimiz Arif Develi, gastronomi tarihine ışık tutan bu önemli yapımda kebap yapmayı öğrenme sürecini, işini büyütme vizyonunu ve fıstıklı kebap gibi özgün lezzetlerle gastronomi dünyasına getirdiği yenilikleri anlatıyor. Develi restoranın küçücük bir dükkândan uluslararası başarılara uzanan öyküsünün çalışanlar ait röportajlarla zenginleştirildiği belgeselde Arif Develi’nin müşteri ilişkilerinde izlediği yol ve oluşturduğu sadık müdavim kitlesinin hikayeleri de yer alıyor.

 

Arşiv niteliğinde bir yapım

 

Gaziantep mutfağının önemli temsilcilerinden İmam Çağdaş’ın sahibi Burhan Çağdaş, Develi’yi “Beyaz örtülü masalarda servis yapılan ilk lüks kebapçı” olarak tanımlıyor. Müzisyen Kenan Doğulu ise çocukken ailesiyle birlikte hemen her pazar Samatya şubesine gittiklerini aktarıp “Orada geçirdiğimiz zamanlar, annemin neşesi… Bazen restoran kapandığı zaman devam ederdik. Babam çalmaya söylemeye başlardı; neşelenirdik, eğlenirdik, şarkılar türküler söylerdik. Ettiğimiz sohbetler, yediğimiz yemekler benim için anılarımın en güzel taraflarında kaldı” diyor. Ünlü mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı ise esnaflığı Arif Develi’den öğrendiklerini anlatıp “Develi bir okuldu ve Arif Develi de başöğretmendi” diye ekliyor.

Nuri Develi’nin babası Arif Develi’ye duyduğu minnettarlığın bir nişanesi olarak hayata geçirdiği, yönetmenliğini Mesut Gengeç’in üstlendiği, Okan Bayülgen’in seslendirdiği “Arif Olmak” belgeseli, gastronomi meraklıları için unutulmaz bir seyir deneyimi sunuyor. Arşiv niteliğindeki bu önemli yapım Develi’nin hikâyesi aracılığıyla yalnızca bir markanın değil, aynı zamanda Anadolu’nun köklü lezzet mirasının da altını çiziyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Horonun Ritmiyle Adrenalin Buluştu

    Karadeniz’in büyüleyici doğasında, tulum sesleri ve horon gösterileri eşliğinde Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası’nın heyecanı başladı.

    Osmangazi Kitap Fuarı tüm hızıyla devam ediyor

    Bu yıl kapılarını kitapseverler için aralayan Osmangazi Kitap Fuarı, Bursalılar tarafından yoğun ilgi ile karşılaşırken, Türk edebiyatının günümüz temsilcilerini okuyucular ile buluşturmaya devam ediyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    D vitamini takviyesi almadan önce iki kez düşünün

    • Kasım 8, 2025
    • 26 views
    D vitamini takviyesi almadan önce iki kez düşünün

    Horonun Ritmiyle Adrenalin Buluştu

    • Kasım 8, 2025
    • 28 views
    Horonun Ritmiyle Adrenalin Buluştu

    Osmangazi Kitap Fuarı tüm hızıyla devam ediyor

    • Kasım 8, 2025
    • 26 views
    Osmangazi Kitap Fuarı tüm hızıyla devam ediyor

    Rıfat Ilgaz’ın Öksüz Civciv’i çocukların karikatürlerinde hayat buldu

    • Kasım 8, 2025
    • 26 views
    Rıfat Ilgaz’ın Öksüz Civciv’i çocukların karikatürlerinde hayat buldu

    Özgür Mumcu Nilüfer’de okurlarıyla buluştu

    • Kasım 8, 2025
    • 28 views
    Özgür Mumcu Nilüfer’de okurlarıyla buluştu

    Şule Aydın ile “Tımarhaneden Haber Var” Bakırköy’deydi

    • Kasım 8, 2025
    • 24 views
    Şule Aydın ile “Tımarhaneden Haber Var” Bakırköy’deydi