‘Koçluk İş Başında’


‘Koçluk İş Başında’

“Kurumsal koçluk verimliliği artırıyor, çalışan bağlılığını güçlendiriyor”

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) Türkiye iş ortaklığında ‘Happy Place to Work CHRO Club’da “Koçluk İş Başında” ana temalı CHRO etkinliği 18 Mart 2025’te gerçekleşti. İnsan odaklı liderliği yaygınlaştırmak, koçluk yaklaşımıyla organizasyonlarda gerçek potansiyeli açığa çıkarmak, ilişkilerin ve sistemlerin gücünü keşfetmek, liderlik gelişimini desteklemek amacıyla düzenlenen etkinlikte insan kaynakları yetkilileri mutlu organizasyonlar için koçluğun insan kaynağı yönetimindeki dönüştürücü gücünü, koçluk yetkinliklerinin kurum kültürüne nasıl entegre edilebileceğini ve ilham verici başarı hikayelerini anlattı.

ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Erdem Balcı, ‘Koçluk İş Başında’ konu başlığıyla seçkin şirketlerin insan kaynakları profesyonelleri ve liderlerine seslendi. Koçların tavsiye vermediğini, yönlendirme ve danışmanlık yapmadığını vurgulayan Balcı, “Biz koçlar olarak ‘şimdi’ ve ‘burada’dan başlayıp geleceğe odaklanıyoruz.” dedi. Balcı ayrıca, istatistiklerle koçluğun şirketler ve çalışanlar üzerindeki verimliliğini değerlendirdi.

Koçlar ‘şimdi’ ve ‘burada’dan başlayıp geleceğe odaklanıyor 

Etkinlikte konuşan ICF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Beyza Erdem Balcı, ‘Koçluk İş Başında’ konu başlığıyla seçkin şirketlerin insan kaynakları profesyonelleri ve liderlerine seslendi. 

“20 yıldır biz Türkiye’de koçluğu konuşuyoruz, koçluğu anlatıyoruz.” diyen Beyza Erdem Balcı, ‘koçluk’ kavramını değerlendirdi. Balcı, “Önce ‘koçluk ne değildir?’ sorusuna değinmek istiyorum. Koçlar tavsiye vermez, yönlendirme yapmaz. Danışmanlık yapmaz. Biz koçlar olarak ‘şimdi’ ve ‘burada’dan başlayıp geleceğe odaklanıyoruz. Dolayısıyla koçluk şimdi ve buradadan alıp geleceğe odaklanan, yapılandırılmış bir sistemdir.” açıklamasını yaptı.

Profesyonel koçluk nedir?

ICF’in ‘Profesyonel Koçluk’ tanımını hatırlatan Beyza Erdem Balcı, “Profesyonel Koçluk, günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanır.” dedi. Balcı, şunları söyledi:

“İş dünyası artık kırılganlık, anksiyete, doğrusal olmama, anlaşılmazlık dünyası olarak tanımlanıyor. Empati, stres altında yaratıcı olma, değişikliklere hızlı adaptasyon ve içgörü kavramları çok önemli hale geliyor. Koçluk tam da bu alanlarda işbaşında. Liderlerin ve yöneticilerin bu ortamlarda daha sağlam durmalarına yardımcı oluyor.

Yeni nesil liderlik anlayışında, çalışanların bireysel hedefleri ile kurumsal hedefleri dengeleyerek etkin, verimli ve mutlu olmaları hedefleniyor. Bu dengeyi sağlarken etkin dinleme, takdir, duygusal zeka kavramları ve bunları geliştirebilme becerisi önemli hale geliyor. Bu denge sağlandığında iş yerinde kârlılık ve verimlilik de artıyor.

Koçluk sürecinde güçlü sorularla kişinin yaratıcı ve derin düşünme mekanizması harekete geçer. Koçluk alan birey, kendi potansiyelini fark eder, geliştirir ve yaratıcı çözümler üretmeye başlar. Yani ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreç başlar.

Koçluk, asla tavsiye veya danışmanlık değildir. Bir metaforla anlatacak olursak, koçluk alan kişi aracın direksiyonundadır, gideceği yolu kendisi belirler. Koç ise yolculuk boyunca yanında olup güçlü sorular sorarak, farkındalık kazandırarak ona eşlik eder. Bu da bir ortaklık ilişkisidir.

Şirketler için koçluk, yetenek kazanmayı ve yeteneği elde tutmayı sağlıyor 

ICF Global‘in 1995 yılında Amerika’da kurulduğunu hatırlatan Beyza Erdem Balcı, “ICF Global 30. yılını kutluyor. Biz de Türkiye’de 20. yılımızı kutluyoruz. Kuruluşundan bu güne farklı başkanlar bu dernek adına emek harcadılar. Arkada koca bir emek var.” dedi. Şu ana kadar ICF’in 99 ülkede 141 şubesi bulunduğunu ve dünya genelinde yaklaşık 62 bin koç üyesi olduğunu da dile getiren Balcı, üyelerin yüzde 93’ünün ünvan sahibi olduğunu söyledi. Balcı, Türkiye’deki ünvanlı koçların oranını ise yüzde 78 olarak açıkladı. 

Koçluğun Haziran 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak meslek olarak ilan edildiğini de aktaran Beyza Erdem Balcı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Koçluk yalnızca bireysel gelişim için değil, organizasyonlar için de somut sonuçlar doğuran bir süreçtir. Dünyada birçok büyük şirket, profesyonel koçluk desteği alarak çalışan bağlılığını, liderlik gelişimini ve performansı artırdı. ICF’in vaka bazlı araştırmalarına göre, koçluk alan yöneticilerin yüzde 70’i liderlik yetkinliklerinin geliştiğini belirtiyor. Koçluk programlarına yatırım yapan şirketlerin yüzde 86’sı yatırım geri dönüşünün en az 6 kat arttığını bildiriyor. Koçluk alan çalışanların yüzde 80’i daha yüksek iş tatmini yaşadıklarını ifade ediyor.

Rakamlar kurumsal koçluğu verimlilikte yüzde 53, kalitede ise yüzde 48 artış sağladığını gösteriyor. Bireysel koçluğa kıyasla takım koçluğu 3 kattan fazla yatırım getirisi oluşturuyor. Koçluk hizmeti koçluk kültürünü güçlendiriyor ve çalışan bağlılığını beraberinde getiriyor. İnsan kaynakları profesyonellerinin en çok üzerinde durduğu konulardan  ikisini,   “yetenek kazanmayı” ve “yeteneği elde tutmayı” koçlukla sağlamış oluyoruz.

Etkinilik kapsamında, Uzman Dr. Kerem Dündar ‘Organizasyonlarda Koçlukla Ortak Hayal Kurmanın Etkisi’, Pazarlama Yöneticisi ve Uluslararası Koç Emel Meriç ile İnsan ve Organizasyon Direktörü Aslı Kunur ‘Koçlukla Işığını Keşfet’, Üst Düzey Yönetici, İnsan Kaynakları Direktörü Selin Kavak ‘Kariyer Yolculuğunda Koçluğun Etkisi’ ve Uzman Klinik Psikolog Emre Konuk ‘Tüm Kültürlerde Farklı ve Temel İhtiyaçları Yönetecek Bir Yaşam Tarzı Olarak Koçluk’ başlıkları altında konuşmalar gerçekleştirdiler. Ayrıca, Organizasyonel Sistemler ve Takım Koçu Gülsün Zeytinoğlu ‘Organizasyonlarda Bilinçli ve Niyetli İlişkilerin Gücü’ üzerine paylaşımı ile katılımcılara bir uygulama deneyimletti.

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

  • Benzer Haberler

    Enerjisa’dan Sektöründe Bir İlk: Para Puan Kazandıran Mobil Cüzdan

    Türkiye’nin lider elektrik dağıtım, perakende satış şirketi ve müşteri çözümleri şirketi olan Enerjisa Enerji, kullanıcı deneyimini sektörüne liderlik edecek yenilikçi çözümlerle geliştirmeye devam ediyor.

    Antalya’nın içme suyu geleceğine dev yatırım

      Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, Kepez ilçesinin artan su ihtiyacını karşılamak amacıyla 460 milyon TL’lik bir yatırımla dev bir projeye hayata geçiriyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    İlgilenebileceğiniz Haberler

    Enerjisa’dan Sektöründe Bir İlk: Para Puan Kazandıran Mobil Cüzdan

    • Nisan 25, 2025
    • 111 views
    Enerjisa’dan Sektöründe Bir İlk: Para Puan Kazandıran Mobil Cüzdan

    Ses teli sağlığı için 11 öneri

    • Nisan 25, 2025
    • 118 views
    Ses teli sağlığı için 11 öneri

    Yenişehir Belediyesi yenilenen üretici kadın pazarını açtı

    • Nisan 25, 2025
    • 118 views
    Yenişehir Belediyesi yenilenen üretici kadın pazarını açtı

    Antalya’nın içme suyu geleceğine dev yatırım

    • Nisan 25, 2025
    • 120 views
    Antalya’nın içme suyu geleceğine dev yatırım

    Dünya devi Türkiye’deki pazar payını artırmayı hedefliyor

    • Nisan 25, 2025
    • 119 views
    Dünya devi Türkiye’deki pazar payını artırmayı hedefliyor

    ‘Yırtıcıların Geri Dönüşü’ 27 Nisan Pazar Günü 20.00’de National Geographic WILD Ekranlarında!

    • Nisan 25, 2025
    • 122 views
    ‘Yırtıcıların Geri Dönüşü’   27 Nisan Pazar Günü 20.00’de   National Geographic WILD Ekranlarında!